Ten Bears (Paria Semen-Pariaseamen- Parrywasaymen)
Yamparika Comanche bandet
(1792-1873)
Ten Bears levede en sorgløs barndom på de sydlige prærier.
Selv om han aldrig blev kendt som nogen stor kriger, var han alligevel godt kendt både blandt sine egne som blandt de hvide for sine strålende taler, sit eminente lederskab og sit poetiske ordvalg og sprogbrug. Han besøgte Washington én gang i 1863,  men fejlede i sine bestræbelser på at opnå indrømmelser fra den amerikanske regering
To år senere, i 1865 underskrev han traktaten ved Arkansas River, der grundlagde et Comanche reservat i det sydvestlige hjørne af Indianer territoriet(Nuværende Oklahoma) og selv om han var en stor fortaler for fred, var han altid mistænksom overfor de hvide og afskyede deres indtrængen på Comanche land.
Ved Medicine Lodge forhandlingerne i 1867 holdte han en elegant tale hvori han ikke undlod at give udtryk for sin mishag over at blive sat i reservat, for som han sagde var han “Født, der hvor der ingen grænser fandtes on enhver kunne trække vejret frit”. Jeg ønsker at dø der hvor der ingen vægge er, sluttede han talen.
De hvide var imidlertid ikke indstillet på at komme med nogen indrømmelser overhovedet og dikterede Comanche indianerne, at de skulle opgive deres hjemland og modtage et lille reservat i Indianerterritoriet.
I 1872 besøgte Ten Bears igen Washington, denne gang sammen med Towasi, lederen af Penetka Comanche bandet og ledere fra flere andre indianske nationer. Men håbet om at de hvide ville overholde deres del af traktaterne forsvandt under denne rejse.
Fortvivlet og uden håb for sig selv eller sit folk, og for sin anpart i de upopulære traktatsforhandlinger døde Ten Bear i Fort Sill, Oklahoma året efter i 1873.

 

Tilbage til ledere og krigere

tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 2009. All rights reserved