Wooden Leg (Kummonk´Quiviokta)
N.Cheyenne (1858-1940)

Wooden Leg.
Veteranen fra Little Big Horn, der skulle blive berømt i bogen “Wooden Leg. A Warrior who fought Custer”

Han blev senere i livet udpeget til dommer for indianske anliggender i reservatet og kom en gang i et temmeligt stort dilemma.

Der var kommet et dekret fra de føderale myndigheder og kontoret for indianske anliggen- der. Dette dekret forbød de indianske mænd at have mere end én kone. Det var en del af en offentlig foragelsesproces,der også havde til hensigt at ramme mormonerne i staten Utah Som dommer var Wooden Leg nødt til at overholde loven og han indkaldte nu alle Chey- enne mænd, der havde mere end en kone og forklarede dem de nye regler.

Selvfølgelig var der vilde protester, men så var der én der fik en god ide til hvordan loven kunne omgåes. Hvis man nu fortalte indianeragenten at ens kone nummer to i virkeligheden var ens svigerinde, så kunne der vel ikke ske noget. Ellers måtte man have to hustande og så måtte det gå som det gik.

Wooden Leg erindrede at han havde haft utroligt svært ved at skulle fortælle sine koner om de nye regler og han blev dybt deprimeret, da hans yngste kone blev tvunget til at forlade deres fælles hjem efter at være blevet opdaget af indianeragenten. Et par år efter, erindrede Wooden Leg, hørte jeg at hun var blevet gift igen med en ordentlig mand. Det varmede mit hjerte utroligt mege, fortalte Wooden Leg.

Wooden Leg fortalte sine erindringer til Thomas B.Marquess, som fik dem offentliggjort i 1931 under titlen: “Wooden Leg. A Warrior Who Fought Custer”

 

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 2005. All rights reserved