Taza.
Chiricahua-Apache.

Som første fødte søn af Cochise, overtog Taza styringen af sin fars gruppe af Chiricahua- Apache , da Cochise dør i 1876. Taza, der også var bror til Naiche og barnebarn til Mangas Coloradas, forsøgte hårdnakket at efterleve den aftale hans far havde indgået med hæren.
I 1876, da Cochise dør indvilliger Taza i at flytte sit folk ved Apache Pass og til San Carlos reservatet i Oklahoma. Han kunne imidlertid ikke få de forskellige bands til at samarbejde som hans far havde kunnet og som en konsekvens heraf, brød Geronimo og hans tilhængere ud af reservatet og krydsede grænsen til Mexico og Sierra Madre bjergkæden. Dette afsides  liggende sted blev nu et hjemsted og en base for udbryderne.

I sommeren 1876, var Taza med i den delegation af Apacheledere , der rejste til Washington for at få en fredsaftale i stand med den amerikanske regering. Under denne tur får han imid- lertid lungebetændelse og dør. Han bliver begravet på Congressional Memorial.

Som et resultat af broderens forgæves rejse og dødsfald bliver Naiche nu endnu mere mili- tant og krigerisk over for de hvide.

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til Nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005