Blackfoot

Piegan stammen, som var den sydligste hos Siksika- Blackfoot levede ved hovedløbet af Missouri River. Piegan kom fra den Algonquinske sprogfamilie, men havde krige, mod stort set resten af sproggruppen. Dette kunne de i kraft af heste og våben til hurtige plyndrings- togter, ting de hav- de fået af deres Canadiske fæller.
Piegan var også fjendtlige over for opdagelsesrejsende og omvandrende pelsjægere/ handels- mænd. Adskillige skoldkopper- epidemier reducerede Piegan kraftigt i antal og i dag lever de i reservater på begge sider af grænsen USA- Canada.
Her er deres historie om svedehyttens oprindelse.

Svedehyttens oprindelse. (Origin of the Sweatlodge)

"For længe siden, var der en pige. En smuk en. En høvdings datter. Hun blev opvartet af adskillige unge krigere i lejren men hun ville ikke vide af én af dem, endsige have nogen af dem til mand.  Iblandt dem var der en ung mand. Utrolig fattig og med et stygt ar tværs over ansigtet.

Selv om han så rige og smukke krigere blive afvist af pigen, besluttede han sig alligevel for, at ville spørge hende om hun ville være hans kone. Da pigen brød ud i latter og hånede ham for bare det at spørge, løb den unge mand ud af lejren af bare skam og begik sig sydpå. Efter at have vandret i adskillige dage, faldt den unge kriger om, rystende af kulde og udmattelse.

Fra himlen kikkede Morning Star ned på ham og fik ondt af ham. Morning Star vidste nemlig hvilke kva- ler, den unge mand gik igennem. "Der ligger en fattig ung kriger nede på jorden, uden nogen til at hjælpe sig, sagde Morning Star til sine forældre Sun og Moon.

"Så hent ham, sagde de og Morning Star hentede den unge kriger, hvis navn var Scarface og bragte ham med op i skyerne. "Tag ham ikke ind i min bolig, sagde Sun. Byg fire svede- hytter.

Da det var gjort klart, ledte Sun, Scarface ind i den første hytte.Han bad Morning Star om at bringe sig varm kul, på en gaffelformet gren. Sun brød små stykker af Sweatgrass i styk- ker og lagde dem på det varme kul og snart begyndte duften af røgelse at brede sig.

Så begyndte han at synge. "Old Man kommer i et med hans krop. Det sang han fire gange.
Sun tog nu sine hænder og jog dem i gennem den tykke røg og gned Scarface i ansigtet med dem bagefter. Derpå gned han ham på venstre arm og venstre side. Så gentog han ceremo- nien på den anden side af den unge mands krop. På den måde fjernede han al lugt af men- neske fra Scarface.

Så tog Sun ham med ind i de andre hytter og gentog ceremonien og rensningen af den unge mands krop. Det varede ikke længe før Scarfaces krop begyndte at ændres i farven og snart skinnede den med et gyldent skær. Imens Sun brugte en fjer til at stryge den unge mands ansigt, fjernede han på magisk vis, det stykke ar der sad der. Med en sidste berøring af fjeren i den unge mands hår, fik Sun ham nu til at ligne en tro kopi af Morning Star.

De to unge mænd, blev nu ledt ind i Suns bolig og placeret på hver side af ham. En meget ærefuld posi- tion. "Old Woman, kaldte Sun. Hvem af disse to unge mænd er vores søn? Moon pegede på Scarface. "Der sidder vores søn, sagde hun. "Kender du ikke en gang dit eget barn mere, svarede Sun Han der er ikke vores søn. Vi vil kalde ham Mistaken- For- Morning-Star, forsatte han, imens de lo af fuld hals af fejltagelsen.

De to unge mænd tilbragte nu al deres tid sammen og blev meget gode venner. En dag da de var ude på en af deres sædvanlige eventyr,pegede Morning Star på nogle store fugle med meget lange, skarpe næb. "Fosterbroder, jeg advarer dig imod disse skabninger. De dræbte mine andre brødre, sagde han til Mis- taken- For-Morning-Star.

Pludselig begyndte de store fugle at kredse over de unge mænd og Morning Star spurtede af sted, for at komme i dækning i deres bolig. Mistaken-For-Morning-Star samlede imidlertid en gaffelformet gren op fra jorden og slog fuglene ihjel én efter én.

Da de nåede hjem, fortalte Morning Star glædesstrålende sin far hvad der var sket. Sun lavede en sejrs- sang til ære for Mistaken-For-Morning-Star og forærede ham taknemligt en gaffelformet gren til at bære varme sten i og en dusk Sweatgrass, til at lave røgelse af. Disse ting var nødvendige for at lave en svedehytte-ceremoni. Det var en gave givet i tillid. Mistaken-For-Morning-Star fulgte nøje med, da Sun byg- gede svedehytten og forberedte sig på at vende tilbage til jorden en dag.

Da Scarface endelig en dag kom tilbage til stammen, samledes de omkring ham for at se denne smukke unge mand, der var kommet til deres midte. Der var ikke nogen i første om- gang, der genkendte ham som Scarface. "Jeg har været oppe i himlen, fortalte han dem.
Sun gav mig disse ting, som bliver brugt i den hellige svedehytte-ceremoni. Det var en sådan ceremoni, der fjernede mit stygge ar"

Scarface forklarede dem, hvordan den gaffelformede gren skulle bruges og hvordan de skulle brænde Sweatgrass. Sådan gik det til, at den første svedehytte blev bygget hos Pieganfolket.

Nu da Scarface, var sluppet af med sit stygge ar og havde en sådan velsignet gave med til- bage til sit folk, havde den unge høvdinge- datter ingen skrupler med at blive hans kone.

Som en påmindelse om Suns gave, til Scarface og hans stamme, holder Piegan- stammen altid en svedehytte ceremoni, som en vigtig del af deres årlige Soldans(Sundance) ceremoni.

 

 

Tilbage til Blackfoot
Tilbage til nationer
tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved 1997-2005