Spotted Elk. (Henaka-guleshka) Hunkpapa-Sioux.

Første krigstogt som syttenårig. Der blev sagt om ham som der blev det om så mange andre der havde deres første togt i den alder" at han havde sovet for længe"

Den første nat de var af sted, blev han for at styrke sit mod sendt tilbage til lejren efter mere vand. (De var taget af sted til fods) Han vendte tilbage ved daggry og deltog i den direkte træfning med fjenden senere på dagen, hvor han fik et skud gennem benet. Fem Crow- skalpe blev taget og fire Sioux blev lettere såret.

Som enogtyvårig ledte han selv et togt bestående af femogtyve krigere. De angreb to Crow, som de rendte ind i, ved udmundingen af Musselshel River og tog deres skalpe.

Spotted Elk ledte seks andre togter imod Apsaroke (Crow) Arikara,Assinibion,Hidatsa og Mandan. Fem af disse togter havde mellem en og ti døde fjender. Sytten i alt. I fire af disse togter havde han ingen tab i blandt sine egne.

Han deltog aktivt i syvogfyrre togter. Opnåede elleve hædersbevisninger.(Fem af dem var "Kills Right")

Han blev såret fem gange og erobrede ved flere lejligheder, store flokke af heste.

Han fastede seks gange i livet. Én gang i fire dage og fire nætter hvor han "næsten døde af sult"  To gange i to dage og to nætter og tre gange i en dag og en nat. En af disse var oven i købet midt om vinteren.

I de visioner han modtog, kom elgen, bjørnen, præriehunden, ulven og høgen til syne og elgen var den, der hjalp ham mest. Både elgen og bjørnen, forudsagde ganske rigtigt hans succes i krigsførelse og i sin vision udpegede de forskellige urter for ham, der alle, var en hjælp imod sygdom og sår.

Spotted Elk deltog aktivt tre gange i Soldansen og en gang var han den ledende danser.
To gange fik han anbragt de spidse pinde i musklerne på overarmens bagside og en gang blev han ophængt i rygmusklerne. En anden gang var det hans halvbror Rain In The Face, der blev ophængt i både armmuskler og rygmusk- ler.

Spotted Elk efterfulgte sin far Burned Shaver, som leder af Hunkpapa Sioux Bandet

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved