Sitting Bear(Kanuh-tiwit)
Arikara.
Født på vestbredden af Missouri River, lige ved byen Washburn.

Atten år gammel før han var med i sit første krigstogt, der var imod Assiniboin. Et togt hvor han ikke var i kontakt med fjenden.
Det efterfølgende år, kom han i rigtig kamp i nærheden af Fort Bertold, hvor hans folk lå i lejr. Han var sammen med et jagthold, der blev omringet af en afdeling Siouxkrigere.
Her opnåede Sitting Bear nogen ære, ved at være den første, der stak af med en af fjendens heste.

I alt var Sitting Bear med i elleve togter eller træfninger med fjenden og han ledte seks af disse togter selv. Kun to gange ledte han togtet ind på fjendens område. De andre togter var forfølgelser af Sioux, der havde overfaldet lejren.

Det første togt hvori Sitting Bear var leder, var et togt hvor de i ni dage, havde ladet sig flyde ned af Missouri River. De sejlede om natten og holdt sig skjult om dagen.
På den niende dag dræbte de en kvinde, der kom ned til floden efter vand.
Havde et kort sammenstød med de krigere, der kom stormende fra kvindens lejr hvorpå de stak af.

Det andet togt inde på fjendens område var en kombinering af Arikara, Mandan og Hidatsa  krigere, der tog på togt sammen. De overfaldte en Sioux-lejr og Sitting Bear erobrede fire heste. Hjemturen tog over seks dage og da de næsten var nået tilbage til lejren, i nærheden af Fort Bertold, blev de involdveret i en træfning med de forfølgende krigere fra Sioux og her blev Sitting Bear den første Arikara, der talte et Coup på en fjende. Dette til trods for at en Hidatsa allerede havde gjort dette.

Sitting Bear blev gift som nittenårig og ganske som sin far og sin farfar endte han med at blive stammens leder.

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved