Shot in The Hand. (Maohpish) Født ca. 1848.
Mountain Crow. Whistle Water Clan. Medlem af Fox-selskabet.

Shot in the Hand, fik sin høgemedicin igennem faste og dengang var det skik, at man lavede et pulver af hjertet fra fuglen, blandede det med "Sweetgrass"og grøn krigsmaling og indtog en skefuld af det inden man gik i kamp.

Shot In The Hand opnåede tre " Dakshe", erobrede tre rifler og en tøjret hest.Han opgav sin medicin for i stedet, at blive krigshøvding.

Under en kamp imod Piegan (Blackfoot) løb han op ad en bakke for at mødes med en fjentelig kriger. Undervejs blev han skudt i benet og faldt om men kun for at rejse sig igen og forsætte. Endnu en gang blev han ramt af et skud og denne gang rullede han hele vejen ned af bakken og landede ved foden af den.

Efter interne stridigheder, blev Shot In The Hand suspenderet som krigshøvding. Kort tid efter indløb der en udfordring fra Oglala Sicanju Sioux høvdingen Red Cloud, der selv hav- de dræbt fire fjender på samme måde som Shot In The Hand. Red Cloud udfordrede dem til at finde en kriger, der kunne gøre ham kunsten efter og Shot In The Hand var den første óg eneste, der blev nævnt.

På et senere tidspunkt spillede Shot In The Hand også en spektakulær rolle i kampene imod Sioux nationen ved Pryor Creek.

Shot In the Hand steg engang af hesten midt under en træfning og knælede ned ved siden af sin far, der var blevet ramt i hoften af et skud. Han fik faren med op på sin egen hest men denne var død da de en- delig nåede i dækning bag deres egen, selv var Shot In The Hand blevet skudt igennem armen under for- søget .

Fire gange i lige så mange træfninger med fjender, opnåede Shot in The Hand at rive en fjende af hesten, ved at gribe denne i håret og slippe uskadt fra det. Hvilket i sig selv var en enestående bedrift.

Senere, da Shot In The Hand var blevet ældre og krigshandlingerne tog af, indvilligede han i, at blive Lansevogter i Fox-selskabet.

Han havde en imponerende rekord i at "smide" koner væk. Hele syv ud af otte koner, blev det til!!

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved