Satanta (White Bear Person)
Kiowa. Født 1830-1878

Satanta(White Bear Person)blev født på de nordlige prærier i 1830 og var søn af Red Tepee, bærer af Tai-me, Kiowa indianernes medicinbundt. Igennem sin barndom var han kendt som Guaton-Bain eller “Big Ribs.”

Som teenager fik han af en ældre prominent kriger ved navn Black Horse overrakt et skjold denne kriger havde brugt under Raids langs Santa Fe Sporet, under de tidlige dage af bor- gerkrigen. Satanta skulle med dette skjold blive en berømt krigshøvding fra Kiowa nationen og også kendt som “Den Store Taler fra Prærien”

Da høvding Little Mountain dør bliver Satanta udnævnt til krigshøvding for den militante del af Kiowa forbundet.Hans rival var Kicking Bird, som ville føre en mere fredelig politik imod de hvides indtrængen på kiowa hjemlandet. Som et modstykke til denne rivalisering, valgte man Lone Wolf til ledende høvding. Imens forsatte Satanta og hans krigeriske fraktion deres “raids” i staten Texas.

Berømt for sin veltalenhed, var det satanta, der førte ordet ved Medicice Lodge traktats underskrivelsen, hvori Kiowa afgav deres hjemland omkring dalene ved Cabnadian og Ar- kansas River og indvilligede i, at flytte ind i et reservat i Indianerterritoriet.(Oklahoma)

Desværre var det ikke alle Kiowa bands, der var lige hurtige til at komme ind på reservatets jord, så da Satanta, under hvidt flag, kommer til den amerikanske hær for at fortælle at han intet har at gøre med slaget ved Wichita og Black Kettle der, bliver han og adskillige andre ledende Kiowa holdt som gidsler af general Philip.H.Sheridan, indtil alle afdelinger af Kiowa er inde på reservatsjord.

I 1871 da Satanta, sammen med Satank , Big Tree og Mamanti angriber et vogntog i Tex- as, kan de ikke lade være med at prale af deres gerninger da de vender tilbage til reservatet og Indianeragenten Laurie Tatum angiver dem til hæren og de bliver arresteret. De skal efter arrestationen overføres til Texas og for retten der.

Satank prøver undervejs at flygte og møder sin skæbne på turen. Big Tree og Satanta bliver dømt til døden. Men et massivt pres fra hvide sympatisørere og indianske grupper får myndighederne til at ændre dommen til fængsel på livstid. Burauet for indianske anliggender (BIA) vil dog ikke have dem løsladt under normale løsladelsesprocedure, fordi de anser deres handlinger som en krigserklæring snarere end mord.

Begge bliver imidlertid løsladt i 1873 pga. god opførsel og forvist til reservatet i Indianer- territoriet (Oklahoma) Snart har en fællesstyrke af Kiowa, Cheyenne Arapaho og Coman- che, under ledelse af Comanche lederen Quanah Parker genoptaget den gamle skik med at lave “Raids” i de omkringliggende stater. Disse begivenheder fører til det, der kendes som Red River War i 1874-75.

Satanta forsøger at overbevise myndighederne at han intet har med disse “raids” at gøre og i september 1874 ankommer Big Tree til agenturet i Darlington og fortæller at Satanta vil komme til agenturet den efterfølgende måned og overgive sig til myndighederne.
Som lovet ankommer Satanta til agenturet og selv om det ikke kan bevises at han har over- trådt bestemmelserne i sin løsladelse, bliver han alligevel anholdt og siden indsat i Hunts- ville i Texas.

Den 11 oktober 1878, syg træt og desperat over udsigten til at tilbringe resten af sit liv i fængsel, springer Satanta ud fra fængselshospitalets øverste etage og begår selvmord.

Denne store og ædle kriger vliver uden videre ceremonier begravet i Texas og først i 1963 får hans barbebarn James Auichiah lov til at hente resterne af ham og bringe dem til Okla- homa, hvor de kan blive ordentligt begravet sammen med de andre store Kiowa ledere.

 

 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005