Running Fisher (Ita tyiwaatyi)
Atsina. Født 1846 i det sydøstlige Montana

Den nuværende høvding for Atsina nationen.
Som sekstenårig med i sit første krigstogt imod Flathead og midt om vinteren.
En enkelt kvinde blev dræbt og Running Fisher tog hendes skalp.

Da han var ca. atten løb han og en afdeling Atsina ind i tre Piegan-krigere som de angreb på stedet. En af fjenderne hoppede ned i et udtørret vandhul og Running Fisher fulgte efter ham og talte sit første Coup. Kort tid efter løb de endnu en gang ind i et hold Piegan og Running Fisher fik sit andet Coup af første grad.

Under en anden kamp imod Piegan, løb Running Fisher tør for ammonition, men det fra- holdt ham ikke fra at slå en fjende ihjel med kolben af sit gevær. Under samme træfning slog han en fjende i jorden og dræbte ham med sin kniv. Umiddelbart efter at kamphandlingerne stoppede, kom en Atsina spejderog fortalte at flere Piegan var på vej.
Running Fisher og et par andre krigere løb dem straks i møde men fandt kun tre, der gemte sig. De andre Piegan turde ikke angribe, så Running Fisher og de andre krigere angreb disse tre og dræbte dem.

Running Fishers egen fortælling om et krigstogt, da han var ca. 18 år gammel, kommer her:
“Vi var på togt i Judith Mountain og jeg var blevet sendt i forvejen sammen med et par andre krigere for at spejde. Vores leder havde indskrænket os, at vi skulle rejse om natten for så ville vi nå frem til bjergene ved daggry, så vi kunne få et bedre over- blik over landet nedenfor. Resten af krigerne ville så følge vores spor og komme så hurtigt som muligt. Det gjorde vi så.

Da vi ved daggry nåede frem kunne vi se spor i sneen, der ledte op i bjergene og plud- selig kom en hjort springende og advarede os om at fjenden befandt sig deroppe.
Vi ordnede i hast nogle primitive dækposter og lagde os til at vente på fjenden, men der skete ikke noget. Så forsatte vi op efter og det eneste vi fandt var en enlig bison. En af de andre krigere råbte at han ville skyde den, så kunne vi tage kødet med os tilbage. Så han skød den og vi parterede den i fællesskab.

Imens de andre ordnede pakningen af kødet, satte jeg mig ned for at suge noget marv af knoglerne. Alt imens jeg sad der, opfattede jeg ud af øjenkrogen nogle bevægelser og jeg vendte lynhurtigt hovedet. Der, omtrent ti meter fra os, stod en samling krigere  og pegede på os med deres geværere. De råbte os an og skød i samme øje- blik. Jeg rakte ud efter mit gevær men før jeg fik fat i det, blev jeg ramt af et skud, der brækkede min ene arm ved albuen. Jeg greb geværet med venstre hånd og sprang op, men blev nu ramt i skulderen af et skud, der kastede mig til jorden.

Da jeg faldt, kunne jeg se at fjendens krigere kom springende imod mig for at få der- es Coup og jeg fik rejst mig på knæene og holdt dem væk med min kniv. Så sprang jeg igen op og løb for livet ind i mellem træerne. Fjenden var overalt og forsøgte at finde mig og få deres æresbevisninger, men jeg kom igennem deres linier og faldt om- kuld i et tæt buskads og og mistede bevidstheden. De må stadig have troet at jeg var ved bevidsthed og i live for ingen fulgte mig ind i krattet. Det lykkedes for resten af vores krigere at undslippe og de tog nu tilbage til vores eget folk og fortalte at jeg var dræbt i kamp.

Da jeg kom til mig selv så jeg en stor pøl af blod,der hvor mit hoved var og jeg fryg- tede at de havde fundet og skalperet mig mens jeg var uden bevidsthed. Jeg opdage- de til min store glæde at det ikke var tilfældet og jeg genvandt noget af min styrke så jeg kunne begynde hjemturen til mine egne. Jeg rendte ind i dem inden længe og da de så mig udbrød de: Se der kommer en død mand” og de kom mig løbende i møde.

Running Fisher, der ved denne lejlighed beviste at han var en kriger, giftede sig selv om han kun var nitten år gamme.

Hans generallieblad er flot som noget, med syv førstegrads og syv anden grads Coup.
Fire rifler og en bue blev erobret, samt en hest stjålet ved højlys dag fra en Siouxlejr og det under kraftig beskydning.
Tre skalpe tog han og han dræbte elleve mand med gevær. To mand blev dræbt i mand til mand kampe og to blev dræbt med bue. Ialt seksten dræbte fjender.

Han opnåede fjorten succesfulde krigstogter og ved en af disse togter hjemtog/stjal de mere end trehundrede heste.

Hans medicin var halefjerene fra en ørn og han havde adskillige syn/visioner under sin regelmæssige faste

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved