Pretty Eagle (Aleekcheaahoosh)
Apsaroke/Crow. født ca. 1840-1903.

Pretty Eagle var ledende skikkelse hos Apsaroke/Crow da de første spæde forsøg på kon- takt kom fra den amerikanske hær. Som han blev ældre, begyndte han mere og mere at støtte Plenty Coups, der som rådgiver for Apsaroke/Crow anbefalede at samarbejde med de hvide, så de kunne danne fællesfront imod deres traditionelle fjender Sioux, Cheyenne og Arapaho.

Pretty Eagle var gift nitten gange og han var kendt som lidt af en “hård nyser” ved det ind- ianske bureau, ved enhver lejlighed hvor Apsaroke/Crow land blev indvaderet af hvide.
(Sidst i 1880´erne, indrømmede lederen af BIA(bureau of indian affairs) at han altid havde en ladt pistol i skrivebordsskuffen, når der skulle forhandles med Pretty Eagle)

Pretty Eagle, satte sig imod ethvert udfald der blev gjort imod Apsaroke/Crow hjemland, men var enig med Plenty Coups om, at de hvide ikke kunne fordrives, ej heller holdes ude.

Tidligt i 1880, dyrkede de begge hø som de solgte til den amerikanske hær for på den må- de at bevise at Apsaroke/Crow var uafhængige af den hvide regerings hjælp.

Da Pretty Eagle døde, blev hans krop anbragt i en gammel prærievogn (i mangel på det tra- ditionelle stillads) og anbragt ca 16 miles (ca. 30 km) fra byen Hardin, Montana.
Senere blev hans krop fjernet af en ansat på det lokale sanatorium og solgt til Museum of National History i Montana.

Museet gav Apsaroke/Crow indianerne kroppen af Pretty Eagle tilbage i 1994, så han kunne blive anstændigt begravet.

 

 

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 2005. All rights reserved