Plenty Coups. ( Adhantsi-ahush) Født 1848.
Mountain Crow. Whistle Water Clan.

Da Plenty Coups var ca. seksten år gammel, blev hans bror dræbt i en træfning med Sioux- stammen ved Tunque River. Denne begivenhed fik ham til at klatre i to dage og nå tinderne i Crazy Mountains. Her gav han efter for sorgen over broderen og bad guderne om deres hjælp.
"Store Ånd, fjenden har dræbt min bror og jeg ønsker at mange af dem skal falde for min hånd. Til gengæld giver jeg dig noget af mig selv. Så skar han ringfingeren af sig selv, mens han igen råbte "Store Ånd, min krop er ren og min sjæl lige så. Jeg giver dig noget af mig selv, jeg er en fattig ung mand. Hav medlidenhed med mig.

Dengang, forklarede Plenty Coups senere, havde den hvide mand endnu ikke besudlet bjergene med sin tilstedeværelse og guderne hvilede i sig selv. Derfor havde han søgt deres styrke.

Da disse ting skete, havde Plenty Coups allerede været med i flere krigstogter og han kas- tede sig nu ind i endnu flere.

Inden han var fyldt tyve, havde han opnået" Dakshe" i alle de grupper han kunne modtage denne ære i. Fjender dræbt i kamp. Erobring af tøjrede heste, midt i fjendens lejr. Erobringen af geværer og rifler og adskillige andre succesrige krigstogter.

Ingen af Plenty Coups samtidige kunne i den grad måle sig med ham, så han blev, ikke overraskende, i kraft af disse bedrifter, udnævnt til høvding, da den gamle Chief Pretty Eagle døde i 1903.

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis
 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005