Menewa(Upper Muskogee Creek)
Født ca. 1766-

Menewa var leder af Upper Creek nationen under Creek krigen i 1813-14.
Før den amerikanske revolutionskrig havde de ikke haft sammenstød med de hvide af nævneværdig karakter.
Under revolutionskrigen trængte de hvide ind på Creek territoriet sydfra og alt efter om man var for eller imod de hvide, blev Creek Konfederationen langsomt opløst.

De anti-amerikanske grupper blev kaldt “Red Stick” på grund af de rødfarvede tomahawks de bar i krig. En skik der var overtaget fra Tecumsee´s tilhængere,der bar disse røde “sticks”i krig. “Red Sticks” slog sig sammen og kæmpede sammen med englænderne under revolutionskrigen, noget de senere kom til at fortryde bittert.

Lower Creek, Cherokee og Choktow, dannede fælles front under den amerikanske general Jackson og udryddede næsten Upper Creek og deres anti-amerikanske grupperinger, der var ledet af Menewa.
Menewa blev skudt syv gange under dette slag men alligevel lykkedes det ham at slæbe sig væk fra slagmarken og holde sig i live.

Lower Creek, som havde hjulpet de hvide og general Jackson, blev tvunget til at afstå otte millioner acres og Menewa, der nu var kommet sig af sine sår, blev tvunget til at overgive sig og lade sig reetablere i In- dianer-territoriet (det nuværende Oklahoma) i 1836.

De overlevende “Red Sticks” hadede og afskyede livet i reservatet og Indianerterritoriet og det varede ikke længe før de var tilbage i deres gamle område og i krig.

Denne gang var det i forbund med Seminole- indianerne og deres berømte leder Osceola.

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005