Stemmerne Fra Little Big Horn
Voices from the Greasy Grass

Little Hawk

"Den næste dag begyndte angrebet. Vi havde opdaget Custer, allerede da han nåede Rosebud. Men han måtte have redet hele natten og lige så hurtigt som krigeren, der overbragte os budskabet om hans komme.

Det første angreb, blev foretaget af tropper,der red ned langs med Reno Creek og krydsede Little Horn, omtrent 2 miles(ca.4. km) nede af floden. Derpå stoppede soldaterne op og red ned mod det flade stykke land, hvor der plejede at være vand. Der lå én del tømmer inde imellem de boliger der lå her.

Cheyennekrigere angreb ham (Reno) men han satte i et modangreb og red lige igennem deres rækker og tilbage til stedet han lige havde forladt. Han krydsede dog ikke floden, men sprang over en flad banke. Cheyennekrigerne forfulgte ham ikke, for da de kikkede sig tilbage, så de at et andet stort antal soldater, nærmede sig og de vendte sig for at imødegå denne nye angrebsbølge.

Little Hawk, vendte tilbage, for at møde Custer.Han ved ikke hvad, der blev af Reno. Little Hawk vendte sig imod Custer og red op for at møde ham i en lille ravine, hvor indianerne samledes, for at angribe.

Det første Little Hawk så, var Chief Comes in Sight, som red på en stumphale hest og red frem og tilbage foran soldaterne, der selvfølgelig skød heftigt efter ham. Contrary Belly og Yellow Nose foretog det første angreb. De to red halvvejs op imod soldaterne og vendte så deres heste og red tilbage.

Soldaterne, var for de flestes vedkommende, steget af deres heste for at slås. Netop som de to vendte deres heste, blev en soldaterofficer ramt af et skud og faldt af hesten. Det troede de andre soldater, var et signal til afsidning, så de steg alle af deres heste. Contrary Belly og Yellow Nose, foretog deres andet angreb og blev fulgt af resten af indianerne.

Da angrebet startede, begyndte soldaterne at løbe langs med højderyggen, de havde søgt tilflugt på og indianerne fulgte dem, som de følger bøflen under en jagt . Så længe de løb langs højde- ryggen, kunne indianerne ride lige ind i mellem dem.

På den knold, hvor monumentet nu står, vendte soldaterne sig om for at møde deres endeligt.
Det var det sidste Little Hawk så til dem.

White Bulls søn og en kriger ved navn ? Black , faldt lige ind imellem soldaterne, da de trak sig tilbage. White Bulls søn levede, til den næste morgen. Han var ca. 23, da han døde.

På den anden bakke, hvor andre soldater holdt stand, havde de bundet deres heste sammen fire og fire. Men disse var nu stukket af, opskræmte af skuddene og skrigene og havde sat kursen mod Little Horn river. Et kompagni soldater red ned mod samme sted og alle på nær én, steg af hestene. Manden, der blev siddende begyndte at ride væk fra soldaterne. Han red en fuksrød hest og indianerne begyndte at skyde efter ham. Men de kunne dog ikke ramme endsige indhente ham. Til sidst, da manden var næsten ude af syne, var der dog en eller anden, der ramte ham, han styr- tede i hvert fald af hesten og blev liggende. Denne mand er den eneste, der ikke har fået en sten.

I angrebet op ad højen, hvor soldater og indianere var blandet helt sammen og White Bull og den anden kriger mistede livet, var der ikke mange af soldaterne, der blev dræbt. De fleste af dem blev dræbt af indianere, der havde gemt sig bag den lille højderyg. der var også flere indianere, der an- greb soldaterne frontalt og fik dræbt en fjende eller to.

Yellow Nose, erobrede et flag, der sad i en lanse med forgyldt knop fra en falden soldat.
Det var den eneste af sin art, men omkring femten flag blev erobret.

Efter at vi havde gjort det af med Custer, vendte vi os mod Reno og holdt ham fanget i sin stilling, uden adgang til vand. De holdt stand i to dage og en nat. Så kom der en kriger op ad floden med bud om, at general Miles, var på vej op ad Little Horn og at han havde kanoner med.

At bekæmpe ham, under disse omstændigheder, var spild af ammunition og imod kanoner, var chancen for at komme tæt på ham, næsten umulig. Sidst på eftermiddagen, den anden dag af vores belejring, blev den så ophævet og vi flyttede vores lejr ned til udspringet af Little Horn River. Rejsen foretog vi om natten. Vi ved ikke hvornår de andre soldater, kom for at se de døde.

Dengang Reno startede sit angreb, havde han nogle Ree - indianere med sig som spejdere. Da de var inde imellem tømmeret i nærheden af lejren, mødte den ene spejder Black Cranes søn og de to red lige imod hinanden, alt imens de rev og flåede i deres aftrækker på geværet. de skød på sam- me tid og Cheyennekrigeren faldt død af hesten.."

 

Tilbage til stemmerne fra Little Big Horn
Tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 2000.. All rights reserved