Sioux

Historien om Lakotafolkets Fredspibe.
"Origin of the Lakota Peacepipe"

"En gang for længe siden, blev to smukke unge mænd af Lakota-folket udvalgt til at finde ud af hvor bøflerne var.
Samtidig med at de to mænd red ind på bøflernes område,så de på afstand en skikkelse,der kom gående lige imod dem. Som altid, var de på vagt efter fjender og de gemte sig derfor i buskene og ventede.

Da skikkelsen til sidst kom op ad skråningen, så de to mænd til deres store overraskelse, at det var en kvinde, der kom imod dem. Ikke langt fra krattet, stoppede hun og kikkede på dem. De to mænd følte at hun så dem, selv om de gemte sig. På hendes venstre arm, bar hun hvad der lignede en stav med en bylt af bynke. Hendes ansigt var meget smukt og den ene af mændene udbrød at hun var noget af det smukkeste han havde set og at han ville have hende til kone.
Den anden vendte sig mod ham og udbrød vredt;
“Hvordan kan du have sådan tanke tanker. Hun er vidunderlig smuk og hellig- Langt over almindelige mennesker." Selv om kvinden stod på afstand, havde hun hørt dem tale.
Hun lagde sin bylt og talte til dem.

"Kom, sagde hun. Hvad ønsker i ?" Manden , der havde talt først, skyndte sig hen til hende og lagde sin hånd på hendes arm, for at kræve hende til sin ejendom.
Med det samme, ud af det bare ingenting, kom en hvirvelvind, så kom en tågedis, der om- sluttede dem begge.  Da disen lettede, så den anden kriger, kvinden stå med sin bylt på ar- men igen, mens hans ven lå som en bunke knogler ved hendes fødder. Han blev stående i forundring og ærefrygt og kikkede på hende.

Så talte den smukke kvinde til ham. "Jeg er på rejse til dit folk. I mellem dem er der en der hedder Bull Walk Upright . Jeg er kommet specielt for at besøge ham. Gå i forvejen og fortæl dit folk at jeg er på vej. Bed dem om at flytte lejr og stille teltene i en rundkreds.
Bed dem om at efterlade en åbning i cirklen, ve- ndt mod nord. I midten af cirklen, skal i bygge en stor Tipi, den skal også vende mod nord. Der vil jeg møde Bull Walk Upright og hans folk.

Manden så til, at kvindens anvisninger blev fulgt og da kvinden ankom til lejren tog hun fra det bynkebundt hun bar, en gave
Gaven var en lille pibe På den ene side var graveret et tyndt rids af en bøffelkalv.

Piben gav hun til Bull Walk Upright og hun lærte ham bønnerne der skulle fremsiges til
The Strong One Above. Når du beder til The Strong One Above, sagde hun, skal du bruge denne pibe til ceremonien.

“Når i sulter, pak piben ud og lad den ligge i det fri. Så vil bøflen komme hvor mændene nemt kan jage dem.På den måde vil børnene,kvinderne og mændene have mod og være lykkelige Den smukke kvinde, fortalte ham også hvordan folket kunne leve i fred med hin- anden. Hun lærte dem bønnerne, de skulle fremsige, når de bad til Moder Jord og hun fortalte dem hvordan de skulle male sig selv i til ceremonierne.
Jorden, fortalte hun dem, er jeres Moder. Så til specielle ceremonier skal i male jer selv som Moder Jord gør det. I sort, i brun og i rød. Dette er også bøflernes farver.

Det vigtigste af alt, er at i husker at det er en fredspibe, jeg har givet jer. I skal ryge på den, før i laver traktater. Den vil bringe fredelige tanker til jer. I skal bruge den, når i beder til, The Strong One Above ,- og til Moder Jord. Gør i det, er i sikre på at få jeres ønske opfyldt. Da kvinden havde givet de sidste in- struktioner, gik hun ud af tipien og langsomt væk fra lejren.

Folket kikkede på hende med ærefrygt. Udenfor cirklen stoppede hun og lagde sig ned på jorden. Da hun rejste sig igen, havde hun taget form, som en sort bøffel. Så lagde hun sig igen og rejste sig denne gang som en rød bøffel. Igen lagde hun sig og rejste sig som en brun bøffel. Fjerde gang hun lagde sig, rejste hun sig i form af en spættet hvid bøffel og begyndte at vandre mod nord. Til sidst forsvandt hun over en fjerntliggende bakketop.

Bull Walk Upright,opbevarede fredspiben varsomt. Indpakket det meste af tiden. Men ind imellem, sam-  lede han sit folk, bandt bylten med piben op og gentog de bønner, han var blevet lært af den smukke kvinde.
Han brugte de ceremonier, til han var langt over hundred år gammel.

Da han blev gammel og svag holdt han en fest.
Der overgav han piben, ceremonierne og bønnerne,som han havde lært, til Sunrise.
En værdig og betydningsfuld mand

På den måde er piben gået i arv fra generation til generation. Så længe piben er i brug, vil dit folk være lykkeligt og leve et godt liv, havde den smukke kvinde sagt. Hvis den ikke er i brug, vil folket gå til grunde."

 

 

Tilbage til Sioux
Tilbage til stammer
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved 1997-2005