En Hunkpapa-Sioux leder, der var ledende i Lakotaernes langvarige krig imod de forenede stater. Men da først Lakotaerne, var blevet tvunget ind i reservaterne, opfordrede han sit folk, til at lade sig assimilere og finde sig til rette.

Det blev fortalt om Gall, at han fik sit usædvanlige navn (Gall= Galdeblære),da han som en ganske ung, udhungret dreng, åd galdeblæren af et dødt dyr, skudt af hans nabo.

Hans anseelse som kriger, steg til prominente højder under Red Clouds War, men Laramie traktaten af 1868, satte en stopper for fjendtlighederne, hvilket ikke passede Gall og han gik derfor i forbund med Sitting Bull og andre ledere, der kategorisk nægtede at lade sig be- grænse af de grænser, traktaten havde fastsat.

Gall blev med tiden Sitting Bulls krigshøvding og ledede flere angreb på militærtropper langs med Yellow stone River i 1872-73.

Han var leder af de Hunkpapa-tropper,der angreb oberst Markus Reno under slaget ved Little Big Horn og drev ham og hans soldater på flugt.

Efter at have fået Markus og hans soldater på flugt, svingede Gall nordpå og slog sig sam- men med Crazy Horse. De samlede styrker, kastede sig over den fælles fjende. Custer.

Efter Slaget ved Little Big Horn, flygtede Gall, sammen med Sitting Bull til Canada, men u- overensstemmelser imellem dem gjorde, at Gall og hans band, krydsede grænsen igen sent i 1880.

Han overgav sig endeligt den 3 januar 1881 og fik tilladelse til at slå sig ned i Standing Rock reservatet i Dakota-Territory.

Her blev han ven med en mand, der siden viste sig, at være den dimentrale modsætning til Sitting Bull, nemlig agenten for indianske anliggender James McLaughlin.

McLaughlin rapporterede, at Gall ofte ville diskutere personlige anliggender, med forbløf- fende “intimitet" og så med tiden Gall, sammen med Red Cloud, som de sande ledere af Sioux-nationen.

På reservater, så det ud som om, at Gall glemte sin fjendelighed imod de hvide. I stedet blev han leder af et projekt, der med føderal myndighed, skulle "domilicere" Lakota-folket.

Han satte al sin prestige ind på at få gennemført et landbrugsprogram og blev en af fortaler- ne for et undervisningsprogram, der skulle uddanne børnene i reservaternes, specielle sko- ler.

I 1889, blev han oven i købet dommer i, " Domstolen For indianske Lovbrud" og gav ved denne lejlighed sit samtykke til at reservatet blev reduceret i størrelse. Dette til trods for massive protester fra Sitting Bull.

Gall forsøgte at udfordre Sitting Bulls magt hos Lakota- folket i Standing Rock reservatet.

Det lykkedes kun i agent McLaughlins øjne og Gall formåede aldrig at få knækket sin tid- ligere rådgivers indflydelse og autoritet.

Gall døde den 5 december 1894 i sit hjem ved Oak Creek i S-Dakota.

 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005