Four Horns(adhihu-chiti-sh)
Arikara. Født 1848 nær Fort Berthold

Som fjortenårig med i sit første krigstogt imod Sioux. To år senere indskrevet som spejder ved Fort Buford. Han gjorde også tjeneste på Fort Phil. Kearney, hvor han under et bag- holdsangreb imod Sioux, fik sin hest skudt væk under sig.

Da han samme sommer vender tilbage til sit folk, leder han en afdeling krigere, der forfulgte nogle Chippewa-indianere, der havde dræbt en Hidatsa. Det lykkedes dem at slå to af Chippewa-indianerne ihjel.

To gange var han med i succesfulde forfølgelser af Sioux-krigere, der havde stjålet heste fra dem.

Four Horns fastede flere gange i livet. På den tredie morgen, under hans første faste blev tre hestekranier og et bisonkranie fastgjort til hans rygmuskler med ugarvede læderstrimler. Dem trak han nu hen til en Hidatsalejr,der lå i nærheden,rundt om den og tilbage til udgangs punktet. Men han fik ingen visioner under denne færd.

Den følgende sommer, da det var tid til den årlige Soldans(Sundance), tog Four Horns far, der nu var fast besluttet på at hans søn skulle have en vision, sønnen med til stammens be- gravelsesplads. Der fæstnede han små træpinde i Four Horns rugmuskler. Enderne bandt han rundt om en stolpe, der var stukket ned i jorden. Fra solopgang til solnedgang, gik Four Horns nu rundt om stolpen imens han trak mere og mere i læderstrimlerne. Ingenting.

Året efter tog Four Horns far igen sin søn med til dette sted og havde medbragt en af stam- mens ældre, som han nu bad binde fire hestekranier samt et bisonkranie fast til Four Horns ryg, som trak dem næsten fem kilometer. En opgave der tog seks timer, fordi kranierne hang fast over alt og Four Horn måtte flå i dem for at få dem fri.
Han måtte ikke bruge sine hænder.

Under Soldansen det efterfølgende år, fastede han endnu en gang. Igen hjulpet af sin far, der denne gang tog ham med til en meget afsidesliggende piletræeslund. Der fæstnede han Four Horn med læderstrimler fastgjort til brystmusklerne til et piletræ. Piletræet trak nemlig igen, når Four Horns trak i læderstrimlerne hvilket gjorde smerten endnu mere u-udholdelig.
Selv om han stadig stod der seks timer efter at solen var gået ned, skete der stadig ikke no- get.

Four Horns giftede sig meget tidligt som femtenårig. Dette kunne han kun gøre i kraft af de bedrifter han havde udført under krigstogterne året før.

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved