Fast Thunder. (Waki ya-Luzaha) Oglala-Sioux
Født 1839.

Som attenårig er han med på sit første krigstogt, der var imod Apsaroke. De kunne imidler- tid ikke krydse en flod, der havde en temmelig kraftig strøm og måtte vende om.
På tilbagevejen stødte de på tre Nez Perce og de dræbte de to af dem.

Deltog i mere en tyve større eller mindre togter imod soldater. Var ikke deltagende ved Little Big Horn , men deltog i Fetterman-massakren ti år tidligere.

Talte fire Coup hvoraf de tre var på samme dag. Under et angreb på en Shoshoni-lejr, ram- te han en kvinde, en ung mand og en pige, der alle var i den samme tipi.

Det sidste Coup talte han, da Shoshoni på et tidspunkt forsøgte at stjæle heste fra Sioux- lejren.  En af de angribende Shoshonier blev ramt af skud og Fast Thunder ramte ham med sin Coupstav samtidig.

Fast Thunder fastede to gange i sit liv. Første gang på en bjergtop i nærheden af Crow- agenturet i Montana. Fra solopgang til solnedgang, stod han ret op og ned og da han ville lægge sig ned på jorden ved solnedgang, hørte han en stemme, der talte til ham. Samtidig så han en lejr foran sine øjne hvorfra syv krigere var ved at tage afsked.
To af dem dukkede op umiddelbart foran Fast Thunder som om de var blevet ramt af skud. De andre fem ventede i baggrunden. Næste morgen skyndte han sig tilbage til lejren og ad- varede dem imod den forestående fare.

Fast Thunder mente selv at det mislykkede forsøg på at stjæle deres heste, var en mani- festation af hans vision.

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

 

Nick Lisberg © 2000. All rights reserved