Crow Foot.(Isapo-Muxila)
Blackfoot / Blood.

Født som Blood, Blackfoot nær Calgary i Alberta,Canada og skulle ende som leder af Blackfoot konføderationen. En allieret af hvid emigration og en fortaler for fred med de hvide.

Blandt sit folks traditionelle fjender, specielt Cree indianerne, var Crow Foot kendt som en frygtesløs kriger, der tog del i sit første krigstogt allerede som trettenårig.

I 1866 var han bland hvide nybyggere kendt som redningsmanden af en katolsk præst ved navn Albert Lacombe.

I 1876 nægtede han at allierer sig med Sitting Bull da denne var komet til Canada efter slaget ved Litle Big Horn

I 1877 var han ledende talsmand for Blasckfoot konføderationen og sammen med andre ledende skikkelser, en af medunderskriverne til Canadian Treaty no.7, der afgav den jord, der idag indeholder det sydlige af staten Alberta i Canada.

I 1883 var han hovedmanden bag den fredsaftale, der blev indgået med Canadian Pacific Railway, der var i færd med at lægge spor tværs over den Canadiske prærie.

Jernbabeselskabet udslettede med aftalen Blackfoot indnianernes jagt-rettigheder til om- rådet og Crow Foot blev belønnet af jernbane selskabet med en årlig pension.

Crow Foot havde en adoptivsøn, der hed Poundmaker. Denne søn var adopteret fra deres traditionelle fjender Cree indianerne. Noget, der ikke kun var i strid med deres sædvanlige skikke, men også noget, der var med til at fjerne noget af den urgamle fjendskab.

Poundmaker sluttede sig imidlertid til den Anden Riel opstand og endnu en gang nægtede Crow Foot at tage del i noget, der kunne bringe forholdet til de hvide i fare.

Crow Foot tilbragte sine sidste år som omrejsende fredsmægler imellem diverse stammer. En rolle han påtog sig efter en dyb personlig tragedie, hvori han mistede de fleste af sine børn. De døde af skoldkopper og andre sygdomme.

Sygdomme, der var blevet importeret af de hvide emigranter og som indianerne ikke have mulighed for at stå imod.

 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005