Tsalagi (Cherokee) er en nation af Nordamerikanske indianere, der tidligere beboede de bjergrige egne af det vestlige Carolina, nordlige Georgia og østlige af Tennessee.

De levede oprindeligt i området omkring De Store Søer, hvorfra de udvandrede til før omtalte om- råde. Der blev de med tiden regionens mest magtfulde stamme. Deres traditionelle kultur omfat- tede både majsdyrkelse, permanente besiddelser og et veludviklet religiøst liv. Deres samfund var bygget op omkring, bygningsarbejde, landbrug, kunst, fiskeri og jagt.

Kendskabet til urter, gjorde at de kunne udvikle nyttig medicin hvoraf noget af det bliver brugt den dag i dag. de udviklede økologiske miljøprojekter, med overlevelse for øje.

Deres nedarvede tradition for historiefortælling, har gjort at nutidige etnologer har haft mulighed for en kulturel udlægning. Legender om mennesket, dyrene, overnaturlige gudeskikkelser, hekse og andre med det onde i sig, er bland deres fortællinger.


Seqouya

Deres mest berømte leder, Seqouya, der troede på at, det at kunne læse og skrive gav magten til den hvide mand, udviklede i ca. 1820 Tsalagi (Cherokee) alfabetet og blev siden udødeliggjort da Seqyoya National Park, blev opkaldt efter ham.

En lang række af svigagtige, landafgivende traktater, blev i 1830 érne trukket ned over hovedet på Tsalagi (Cherokee). Traktaten fra 1835 i New Echto, der blev underskrevet af en meget lille del af stammen, gjorde at stammen mistede ca. 2.8 millioner hektarer land
(7 millioner acres. 1 acre= 4740 kvadratkilometer)

Samtidig skrev de uden at vide det under på, at de skulle forlade Resten af deres jord inden for tre år og flytte vestpå. Størstedelen af Tsalagi (Cherokee) nationen, nægtede at anerkende traktaten og ville ikke flytte. De blev under ledelse af general Winfield Scott, tvunget ud af deres huse i 1838-39 og tvunget til at marchere fra Arkansas, til Indianer-territoriet(det nyværende Oklahoma)

Omkring 4000 af omkring 15000, døde under denne march af sult og udmattelse, der i historie- bøgerne kaldes for "The Trail of Tears"

I indianer-territoriet slog de sig sammen med Chikasaw, Choktow, Creek og Seminole og dan- nede de såkaldte "De fem Civiliserede Stammer".

De mister imidlertid yderligere jord, i 1865, efter den amerikanske borgerkrig, da det blev kendt at de havde været på sydstaternes side under krigen. I 1880 ophæver de føderale myndigheder stammens ret til at besidde jord.

Da Indianer-territoriet blev til staten Oklahoma (1907) blev det sidste af stammens jord frigivet til hvide nybyggere. I 1980 érne, levede der 43.000 mennesker af Tsalagi (Cherokee) oprindelse i det østlige Oklahoma og ud af disse er ca. 15000, at betragte som fuldblods.

De Tsalagi (Cherokee) det lykkedes at flygte tilbage i 1838-1839, flygtede til egnene omkring Great Smokey Mountain, hvorefter de igen bosatte sig i nord Carolina, hvor de lavede en stammesammenslutning.
Tsalagi (Cherokee) i og omkring reservatet i N-Carolina var i 1987 anslået til at være ca. 6000.

Legender/eventyr

Bjoernemanden (The Bearman)
Cherokee bjoernelegende. (Cherokee Bear Legend)
De hornede slanger ( Hero and the Hornet Snakes)
Den foerste ild. (Origin of fire)
Jaegeren og Dakwa (The Hunter and the Dakwa)

 

Tilbage til nationer
tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2004