Calico. (Minihuha). Oglala-Sioux Født 1843.

Første krigstogt som fjortenårig, imod Pawnee. Som 22 årig, ledte han otte krigere imod den samme stamme. Dræbte én kriger og erobrede hans riffel. Dette krigstogt indbragte også 29 heste. Senere sam- me år, ledte han et krigstogt bestående af 8 krigere og to kvinder, ind på Shoshoni- indianernes territorie. En kriger var på vej ud af den lejr de ville angribe og Calico skød på ham , bistået af de andre krigere. To krigere talte deres "coup" og Calico hævede sin bue, for at opnå endnu en ære, ved at dræbe fjenden. Lige som han skulle til at skyde, stejlede hans hest og han faldt til jorden, hvorefter Shoshonikrigeren kas- tede sig over ham.

Da denne var både større og stærkere end Calico, og de andre Sioux- indianere var for- svundet, så det sort ud, indtil han erindrede sin nyligt erobrede revolver. Den trak han nu og affyrede imod Shoshonen, der først blev kastet tilbage da kuglen traf ham, men derefter igen kom stormende frem. Calico skød ham direkte i brystet.

Imens han var ved at skalpere ham, sagde en stemme "giv mig den skalp" og da Calico så op, så han en af sine venner, der var kommet tilbage med hans hest. Calico overlod ham skalpen og skar et andet stykke af den slagne fjende til sig selv. Resten af lejren var kom- met på benene og sværmede nu ud af lejren, men de to Oglala-krigere undslap.

Senere episoder, ændrede hans navn, der var Wohacha Ka-Sapa (Black Shield) til Minihuha, det var da handelsmænd fra indianer- agenturerne dukkede op.

I 1865 var han sammen med sin onkel Two Face. Denne onkel havde løskøbt en hvid kvin- de og bragt hende til militærgarnisonen, men var sammen med en anden Sioux og en Chey- enne, blevet hængt for at have mishandlet hende.Selv om kvinden fortalte at Calico var u- skyldig,blev han alligevel sat i lænker.

Calico var med i otte store træfninger mod Omaha, Pawnee og Shoshoni og deltager i fire andre træfninger mod soldater, langs med Platte River.

Omkring 1874, blev han på opfordring af bla. Chief Red Cloud og andre, og på grund af sine udmærkelser i krig og store gæstfrihed, gjort til leder af Tapislecha bandet hos Oglala Sioux.

Senere i livet er han indrullet i hæren som spejder ved Fort Robinson

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis
 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005