Bull Neck (Hukos-tatinu) Arikara.
Født 1836

Første krigserfaringer i en alder af seksten år, da han sammen med seks andre, lader sig drive ned ad Missouri River og ind i hvad der i dag er S-Dakota. Det lykkedes dem at stjæle nogle heste fra en Siouxlejr og Bull Neck, der var den yngste af de syv, fik til opgave at drive hestene hjem. De andre ville svømme over floden og komme til lejren til fods.

Andet krigstogt, var også et af disse “Down the River Raids”. Ned ad Missouri River og ind i Sioux territoriet. Fire heste blev stjålet. De tre af dem blev sendt tilbage til Arikara lejren, den fjerde red Bull Neck nu på. Han red nu længere sydpå og ind i et område tæt bevokset med træer. Der fandt de endnu flere heste, som også blev stjålet.

Senere igen var Bull Neck sammen med ca. fyrre andre krigere, vendt tilbage til området, hvor de slog lejr imellem træerne. Pludselig hørte de lyden af en hest uden for lejren og de gjorde sig rede til kamp. De troede at det var Sioux-krigere, der havde fundet ud af, at de var i området. Bull Neck sneg sig ud af lejren for at spejde, men det eneste han fandt, var en enlig omstrejfende hest.
Næste morgen forsatte krigerne deres færd og de kom til en lejr med hvide tømmerhuggere, der var i færd med at hugge brænde til en floddamper.

En af de hvide mænd kunne en smule Arikara og han fortalte Bull Neck og de andre krigere, at der lå en Siouxlejr et stykke længere nede af floden. Krigerne forsatte, denne gang meget opstemte og inden længe havde de Siouxlejren inden for synsvidde. De gik til angreb med det samme og en enkelt Sioux blev dræbt. Men selv mistede de to af deres krigere.

Bull Neck deltog i adskillige togter imod den samme fjende. Nogen gange på eget initiativ andre gange som gengældelse for angreb på hans folk, der boede i nærheden af Fort Bertold.

Han fik sit første Coup under et vintertogt.

Bull Neck var Bøffelmedicinmand og medlem af Medicine Bear Lodge

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis
 

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2005