Bull Chief.( Tidusup-betsetsish) Født 1825.
Mountain Crow. Never Shoots Packs Game Clan. Medlem af Fox- Selskabet

Troede i starten, at han kunne opnå stor ære, ved ikke at faste, men måtte sande at selv om han deltog i utallige togter, kom han altid hjem uden at have opnået noget som helst.

Derfor kravlede han en dag op i Cloud Mountain, det højeste punkt i Big Horn Mountain, for at faste der. Der, på de bare sten, stod han nu en hel dag og en hel nat. Musene gnavede hul i hæle- ne på hans mokkasiner og en storm begyndte at rejse sig, så han måtte afbryde.

Et par dage senere, besluttede man at flytte lejren og da den var kommet på plads, besluttede han sig for endnu et forsøg. Denne gang fastede han i fire dage og fire nætter i Wolf Mountains, men uden held.

På dette tidspunkt, var det som om at alle mændene i lejren gik meget op i at "tælle Coup" og alle fastede og søgte deres visioner og medicin. Bull Chief gentog sin faste endnu to gange men stadig uden held.

SÅ en dag, i blændende snestorm, fik han sin vision. Han stod ved hovedløbet af Red Lodge Creek med sin lanse i hånden, kun iført et lændeklæde, mokkasiner, en bøffelkåbe og et stykke gammelt skind fra en nedlagt bolig. Han så for sig, sin egen bolig, med en pragtfuld hest tøjret foran og ikke længe efter lykkedes det ham rent faktisk at fange en hest, magen til den i sit syn.

Hermed også den første ære i kamp og derefter regelmæssigt både ære og "Coup" i kamp.

Bull Chief blev gift, men kort inde i ægteskabet blev konen dræbt,da en flodbred styrtede sammen og begravede hende under mudderet.Selv om alle i lejren viste deres medfølelse og flere kvinder håbede at blive hans næste hustru, var han fuldstændig slået ud over konens død.

Så besluttet at han udførte en form for tortur/selvpineri, for at kunne sig over sorgen. To venner nedlagde en gammel bison og flåede dyret. De lod hovedet med hornene, samt hele halen sidde og bragte det til udkanten af lejren.

Imens resten af lejren forberedte et festmåltid af kø- det, sad Bull Chief i sin bolig og forberedte sig. Tidligt den næste morgen, badede han i floden. Så gik han til vennen Big Shadows bolig og sagde Jeg er rede, gør mig klar". Big Shadow, der havde hørt om bisonskindet, der lå i udkanten af lejren, sagde blot" Gå, så skal jeg hjælpe dig med at blive færdig".

Han beordrede derefter Bull Chief til at bade endnu en gang, fjerne alle ting fra kroppen og gnide den ind i Salvie. Bull Chief gjorde som han fik besked på og da han var færdig, satte han sig ved siden af bisonhovedet.

Big Shadow malede ham over hele kroppen med hvidt ler og stak skarpe pinde igennem ryg- musklerne på ham to steder.Til pindene fæstnede han nu lange snore, der blev trukket igennem næseborene på bisonen. Så stak han pinde igennem skuldremusklerne og hængte en tomahawk og et skjold op i snore. Så bandt han enderne stramt sammen, rakte Bull Chief en lang stav og bad ham rejse sig.

Imens tre andre krigere blev tilbage på stedet, for at ryge på den hellige pibe, sang Big Shadow og formanede Bull Chief om at optræde som en mand. Så bad han ham gå rundt om lejren,der strakte sig ca. 700 meter op ad floden, fire gange.

Bull Chief trak nu af sted med skind og kranie hængene efter sig. Han gav sig jamrende, når skin- det blev flået i af lejrens talrige hunde, der fik pindene i hans muskler til at vride og vende sig. Andre gange hang skindet fast i de vildtvoksende salvie buske og han havde mere end besvær med, at komme fri igen.

Ved solnedgang slæbte han sig op på den bakketop Big Shadow havde udpeget for ham og der lagde han sig ned, med sit hoved ved bøflens hoved og fødderne ved dens hale og kroppen vendt mod øst.

Da dagen gryede, syntes han at der kom en skikkelse til syne ved hans fødder. Så vendte skik- kelsen sig om og forsvandt igen og før solen var stået helt op, kom Big Shadow og sagde, "der kom nogen i nat, jeg ved det".

Bull Chief svarede at han ikke havde sovet og hvordan nogen kunne have været der, uden at han havde opdaget det? "Nogen kom, svarede Big Shadow og Bull Chief indrømmede nu at nogen var kommet og at han ville fortælle Big Shadow alt om det.

De to mænd vendte nu tilbage til lejren og efter at Bull Chief havde badet i floden igen og fået no- get at spise, sagde Big Shadow til ham "I nat i mine drømme, så jeg en mand komme til dig, hvor- for skulle du skjule det for mig?.

Bull Chief fortalte nu hvordan skikkelsen havde været klædt og Big Shadow svarede, at det havde været Big Shadows far, Morning Star, der havde vist sig foran Bull Chief. Efter denne episode, klædte Bull Chief sig altid som skikkelsen i sit syn og troede fuldt og fast på, at den ære han op- nåede derefter, skyldtes de råd og vejledninger synet havde givet ham.

Bull Chief opnåede tre "Coup" imod Sioux og to andre indianere, der dog var blevet skudt af de hvide.

Tre gange erobrede han geværer, der var blevet brugt imod ham selv af fjenden og ved en anden lejlighed erobrede han to revolvere og en bue fra en Sioux.

Han ledte aldrig et krigstogt ud fra lejren, men var fire gange i spidsen af afdelinger af krigere, der kom tilbage med uforrettet sag.

Tre gange steg han af hesten i et slag og kæmpede ene mand for at holde fjender tilbage, men kom hjem med ære der ikke kunne bevidnes af andre. Han havde ry for at være en stor kriger, der havde slået otte fjender ihjel: tre Sioux, to Nez Perce, en Shoshoni og to Piegan.

Han accepterede aldrig Fox selskabets lanse, men var flere gange placeret forrest i de positioner, der dansede efter et vellykket togt. En ære der kun kom de modigste til gode.

Han blev gift yderligere fjorten gange, men opgav tretten af sine koner. Han var far til tretten børn.

 

 

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

Billede © E.S.Curtis Collection.

Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis

Nick Lisberg © 2003. All rights reserved