Big Bow. (Zipkiyah, Zipkoheta,Zepko-E ete)
(Kiowa) Født ca. 1830-1900

I sidste halvdel af det nittende århundrede, var Big Bow en af de mest anti-hvide af Kiowa indianer- nes krigshøvdinge.

Der vides ganske lidt om hans barndom og hans første teenageår. Men han havde allerede som ganske ung, fået et ry som en frygtesløs kriger i kampe imod Navajo og Ute indianere.

Sammen med høvdinge/ledere som Big Tree, Satanta, Satank og Lone Wolf, sørgede Big Bow for, at de hvide kom til at betale en høj pris for deres indtrængen på Kiowa hjemland.

En anerkendt missionær,Thomas Battey anslog, at Big Bow spalperede og dræbte flere hvide end nogen anden Kiowa i den anden halvdel af det nittende århundrede.

I 1867 da lederne af de mange præriestammer forhandlede Medicine Lodge traktaten, var Big Bow en af de få, der nægtede at skrive under. Han havde ikke spor lyst til at opgive Kiowa indianernes gamle traditioner med at strejfe rundt på prærien. Derfor holdt han sit folk så langt væk fra “civilisationen” som overhovedet muligt og dukkede kun op ved specielle lejligheder og ”Raids”

I 1871 iværksatte den amerikanske hær en storstilet kampagne imod Kiowa for at fastholde dem i deres reservat nær Andarko,Oklahoma og i 1874 var Big Bow og hans band det eneste, der ikke var blevet tvunget ind på reservatets jord.

Presset af den amerikanske hær, fik Kicking Bird lokaliseret Big Bow og fortalte ham at kamp var nyttesløst og at overgivelse var den bedste strategi for at sikre stammens overlevelse.
Big Bow bragte Kicking Birds besked med sig tilbage til sit band og efter nogle kraftige menings- udvekslinger indvilligede de i at flytte ind på reservatets jord.

Regeringen tildelte Big Bow og hans band amnesti og det endte sågar med at han tjente, med ud- mærkelse og rang som sergent, i det indianske korps af spejdere, der var ansat af hæren.

Big Bow levede fredeligt de sidste femogtyve år af sit liv i reservatet indtil hans død i 1900.

Tilbage til ledere og krigere
Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved © 1997-2012