Big Ox.( Bisheitsidi-sash) Født ca. 1830.
 River Crow. Not Mixed Clan. Medlem af Fox- selskabet.

Ledede ti succesfulde krigstogter og opnåede større og større anseelse blandt sine egne, indtil om- kring 1877, da hans personlige dødsfjende White Thigh, lavede "Bad Medicine" imod ham.
Big Ox "gik ned" og mistede næsten al ejendom og indflydelse. Han blev siden blandt sine egne blevet kendt som" Manden, der mistede sine arme" Big Ox, gik derpå til et bjerg kaldet Thunder Nest for at faste  og bede guderne om hjælp i denne situation.

Da han havde fastet i fire dage og dagen var ved at gå på hæld, så han en sort sky, der hastigt nærmede sig ude fra vest. Fuglene samlede sig foran skyen og træerne begyndte at bøje sig i den blæst, der opstod. Big Ox krøb i læ under en sten døv af den larmen og blindet af de kæmpe- mæssige lyn. Han lod til at falde i søvn, for kun at vågne op igen i Tordenfugls bolig.

Tordenfugl sagde til ham at han skulle se ned og se om han kunne få øje på sine fjender. Big Ox havde da kikket ned og fået øje på White Thigh, der vandrede fuldstændig nøgen hen over præ- rien under ham.

Da Big Ox vendte tilbage til sit folk, bad han dem om at bringe sig en kanin og nogle lange kaktus- torne. Da de overrakte ham dyret og tornene, stak han en lang torn ind i hvert af kaninens øjne og så satte han den løs samtidig med at han sagde: "Se, der går White Thigh.

Den dag blev det påstået at White Thigh mistede synet og at han blev så fattig at han ikke havde et lændeklæde til at dække sin nøgenhed med.

Enhver Apsaroke/Crow kender historien om Big Ox og White Thigh og mange som levede den gang, svor at de havde været øjenvidner til denne omvendte hævn.

Som Tordenmedicin mand, var Big Ox frygtet af sine egne og man sagde at han kunne få lynet til at slå ned i den, der var så uheldig at falde i unåde hos ham.

 

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

Billede © E.S.Curtis Collection.
Tekst: notes from "The northamerican indian" E.S.Curtis
Nick Lisberg © 2002. All rights reserved