Arikara

Arikara indianerne kom op sydfra og slog sig ned ved Missouri- floden,i det nuværende N.Dakota og ved Fort Berthold reservatet i South Dakota, hvor de bor i dag. Med sig bragte de ikke kun et godt kendskab til majsdyrkning, der var deres vigtigste ernæringskilde. De medbragte også deres påskønnelse af majsen, som en gave fra guderne.

Den Store Ånd Foroven,gav dem majsen og Arikara indianerne viser deres taknemlighed hvert år i deres ceremonier. I disse religiøse ceremonier blev majsen æret og refereret til, med den kærlige, men også respektfulde titel af Moder Majs.

 

En hyldest til Moder Majs (Address to Mother Corn)

"I gammel tid, blev Moder Majs sendt til os af Den Store Ånd foroven,for at hun skulle blive vores ven og hjælper. Hun skulle give os støtte, godt helbred og styrke. Hun har vandret med vores folk, på den lange og ofte besværlige vej, vi har vandret. Lige siden tidernes morgen og til fremtidens, vil hun vandre med os.

I de tågede, længst forgangne dage, gav Moder Majs mad til vores forfædre.Hun gav til dem som hun nu giver det til os. Hun var trofast og pålidelig imod os og vores forfædre og hun vil være tro- fast og pålidelig imod vores børn. Nu og i al den tid, der kommer, vil hun bringe os sin velsignelse, for hvilken vi nu har bedt.

Moder Majs, vil lede os, som hun ledte vores fædre og mødre gennem tiderne. Stien fra Moder Majs, ligger lige for og vi vil vandre sammen med hende, dag efter dag.

Vi går fremad med troen og håbet for fremtiden, lige som vores forfædre har gjort det igennem de forgangne dage. Da prærien, strakte sig øde og gold frem for os, blev vi tvivlende og bange. Men Moder Majs gav os styrken og modet tilbage.

Nu, når Moder Korn vender tilbage, fylder hun vores hjerter med glæde. Sig Tak. Tak til Moder Korn. Hun bringer sin velsignelse. Hun bringer os fred og velstand. Hun kommer fra Den Store Ånd Foroven, som har bragt os gode ting.

Igennem hele hyldesten og den efterfølgende ceremoni, stod der et kolbe majs foran alteret, der skulle repræsentere Moder Majs. Omkring solnedgang, blev knippet iklædt en kvindes tøj og båret i spidsen af et optog, til en nærliggende flodbred. De hvide kalder floden for Missouri River, men Arikara indianerne kalder den for Mysterious Waters.

Med nænsomhed anbragte de så majs i vandet, så det kunne flyde langsomt med floden, som en synligt tegn på deres glæde for den"

 

 

 

Tilbage til stammer

Tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 1999. All rights reserved