Apache

Apache Skabelses historie. "Apache creation story"

"Dyrene, elementerne, solsystemet og naturlige fænomener, er alle blevet værdsat af Apache- indianerne. Alt hvad der derud over var over deres forståelse, blev betegnet som det overnaturlige.

I begyndelsen, var der ingenting. Ingen Moder Jord, ingen himmel, ingen sol, ingen måne.
Kun mørke overalt. Pludselig, ud af mørket, dukkede en tynd oval plade op. Gul på den ene side, hvid på den anden. Tilsyneladende opstået af det bare ingenting.

Inde midt på pladen sad en skægget lille mand. Creator. Ham der bor Foroven. Han begyndte at gnubbe og gnide sig i ansigtet, som om han lige var vågnet af en lur.

Da han kikkede ind i det endeløse mørke, begyndte der langsomt at brede sig lys, og da han kik- kede nedad, bredte der sig en sø af lys under ham. Mod øst skabte han gule glimt af morgengryet. Mod vest kom glimt af alverdens farver til syne overalt. Der kom også skyer i alle mulige farver.

Creator rystede sit hoved og gned hænderne mod hinanden. Så kastede han hænderne ud af og ned ad. Hvad var det? En skinnende hvid sky kom til syne og på den sad en lille pige. "Rejs dig op og fortæl mig, hvor du skal hen, sagde Creator og tilbød Girl Without Parents, sin højre hånd. "Hvor kommer du fra, spurgte hun, mens hun klamrede sig til hans hånd. "Fra øst, hvor der nu er lys, svarede han, mens han gik over på hendes sky. Hvor er Moder Jord, spurgte hun ham.
Hvor er Himlen, svarede han. Så begyndte han at synge:
"Jeg tænker på , tænker på , tænker på , tænker på , hvad jeg nu skal skabe.
Han sang det fire gange, som er det magiske tal.

Creator gnubbede sig igen i ansigtet med hænderne. Så gned han dem mod hinanden og åbnede dem så vidt åben. Foran dem stod nu Sun God. Endnu en gang gned Creator hænderne imod hin- anden og fra dem, dukkede nu Little Boy nu op. Alle fire guder, stod nu på den lille sky.

Creator spurgte, "Hvad skal vi skabe næste gang, denne sky er for lille til os alle? Så skabte han Tarantula, Big Dipper Wind og Lightning Maker. Samtidig skabte han nogle flere skyer i hvilke Lightning Rumbler, fik sin bolig.

Creator begyndte at synge igen: "Lad os skabe Moder Jord, Moder Jord, Moder Jord, Moder Jord. Igen de fire magiske gange.

Alle fire guder, tog nu hinandens hænder og blandede på den må de deres sved sammen.
Creator gned sine håndflader mod hinanden og en lille bold faldt fra dem , ikke meget større end en bønne. Så sparkede han til den og den blev en smule større. Girl Without Parents, sparkede og slog på den igen og igen. Endnu en gang voksede den i størrelse. Sun God og Little Boy skiftedes til at slå og sparke til den og ved hvert slag og spark, voksede den i størrelse. Til sidst bad Creator Wind om at kravle ind i bolden og puste den helt op.

Tarantule spandt en sort streng, satte den fast i bolden og kravlede hastigt mod øst, imens han trak i tråden af alle kræfter. Den lavede en blå streng mod syd, en gul mod vest og en hvid streng mod nord.. Samtidig, med enorme vindstød i alle retninger, pustede Wind bolden op til enorm størrelse og skabte derved Moder Jord.

Men ingen bjerge, ingen dale eller floder var synlige. Kun blød, brun, træløs prærie dukkede op. Creator gned sine fingerspidser imod hinanden og skabte en kolibri. " Flyv mod nord, syd, øst og vest og fortæl os, hvad du har set, sagde han til den. Fire dage senere, vendte den tilbage og rap- porterede at alt var i orden. Jorden er vidunderlig, sagde den.Med vand på vestsiden. Den var dog stadig ustabil og hoppede op og ned.

Derfor skabte Creator fire enorme pæle En sort, en blå , en gul og en hvid. Dem satte han , en i hvert verdenshjørne, så blev den stille. Creator sang " Moder Jord er nu skabt og alt er stille. Dette gentog han fire gange.

Så begyndte han at synge en ny sang. Denne gang om himlen. Der eksisterede ikke nogen endnu, men det syntes han at der burde.

Efter at have sunget om himlen , de fire magiske gange, kom 28 mennesker til syne og hjalp ham med at skabe den. Creator sang om at skabe store ledere, for Moder Jord og himlen.

Så sendte han LightningMaker, ned for at lave cirkler af lyn omkring Moder Jord og han vendte tilbage med tre ufuldstændige, klodsede skabninger, to piger og en dreng, som han havde fundet i en turkisfarvet skal. De havde ingen øjne,ører,hår,næse,munde eller tænder. De havde arme og ben, men ingen fingre eller tæer. SunGod, sendte bud efter Fly, som kom og byggede en svede- hytte.

Girl Without Parents, dækkede huset med fire tunge skyer. Foran, på den østvendte indgang, placerede hun en rød sky som et tæppe, der kunne bruges efter turen i svedehytten. Fire sten blev opvarmet i ilden inde i hytten og de tre ufuldstændige, blev placeret indenfor. Indtil turen i svede- hytten var forbi, ville de andre synge helbredende sange udenfor.

Da den var overstået, kom de tre fremmede ud af hytten og stillede sig på den magiske røde sky og Creator rystede sine hænder mod dem og gav dem alle, fingre, tæer, øjne munde, ører, næser og hår.
Han gav drengen navnet Sky-Boy. Han skulle være leder af Sky-folket. Den ene af pigerne fik navnet Earth-Daughter. Hun skulle tage sig af Moder Jord og hendes afgrøder.
Den anden pige fik navnet Pollen-Girl. Hun skulle tage vare på helbredet for Moder Jords folk.

Fordi Moder Jord, var så gold og øde, mente Creator at det ville være en god ide, at skabe dyr, fugle, træer og bakker. Da han havde gjort det, sendte han Pigeon, ud for at se resultatet.
 

Den vendte tilbage fire dage efter og fortalte at alt så vidunderligt ud, men at der på vest siden ville rejse sig en syndflod, fire dage fra nu.

Creator skabte derfor et meget højt pinjetræ og Girl Without Parents, dækkede træværket med træets gummiagtige saft og skabte samtidig en stor hul kugle, som hun fæstnede godt fast i toppen af træet. I fire dage, rasede syndfloden og Creator tog op på sin sky, medbringende sine 28 hjælpere.  Girl Without Parents, tog resten med op i den hule kugle og tætnede indgangen godt.

På tolv dage trak vandet sig tilbage og efterlod Moder Jord med bjerge, dale, floder og bakker. Girl without Parents, ledte guderne ud af den flydende kugle og ned på den ny Moder Jord. Dernæst tog hun dem op på sin sky, der drev opad, indtil den mødtes med Creator og hans hjælp- ere, der alt imens syndfloden havde raset forneden, havde færdiggjort himlen foroven.

Sammen trak de to skyer ned mod en dal på Moder jord og der samlede Girl Without Parents dem alle sammen, for at de i fællesskab, kunne hører hvad Creator havde at sige. " Jeg har planer om at forlade jer- sagde han. Jeg ønsker at i skal jeres bedste, for at skabe den perfekte verden.

Du- sagde han og pegede på Ligthning Rumbler, skal have kontrollen med vandene og skyerne. Du, Sky-Boy, skal se efter Sky-folket. Du, Earth-Daughter, skal tage vare på Moder Jords af- grøder og folket der. Du, Pollen-Girl, tager varer på helbredet hos folket og leder dem.
Girl Without Parents efterlader jeg med kontrollen og lederskabet over jer alle.

Derpå stillede Creator sig foran Girl Without Parents og sammen begyndte de at gnubbe deres arme og ben. De kastede hænderne fremad og nedefter mod jorden, hvor der nøjagtigt i midten, rejste sig en enorm skov. Den rørte Creator ved, med håndfladerne og skabte derved ild.

Store, bølgende røgskyer, rejste sig og ind i dem, forsvandt Creator. De andre guder fulgte ham, men tog ophold i andre skyer af røg, Efterladende de otteogtyve hjælpere, til at befolke Moder Jord.

SunGod, tog mod øst, for at rejse sammen med solen. Girl Without Parents rejste vest på , for at leve i de fjerne horisonter. SmallBoy og Pollen-Girl, lavede deres hjem i skyerne mod syd.
Big Dipper, kan stadig ses på den nordlige himmel, som en troværdig guide til for alle.

 

 

 

Tilbage til Apache

Tilbage til stammer

Tilbage til nativeamericans.dk

© Nick Lisberg All rights reserved