Apache

Ordet Apache, kommer fra Yuma indianerne og betyder "Fighting Men". Det kommer også fra Zuni -indianerne, men her betyder ordet fjende Zuniérnes navn for Navajo "Apachis de Nabaju" fik de, af de tidligste spaniere, der udforskede New Mexico. Selv kalder de sig, N'de, Inde eller Tinde ("Folket").

Apacherne var velkendte for deres overlegne færdigheder i krigsstrategi og u- udtømmelig ud- holdenhed. Konstante krige med andre stammer og indtrængere fra Mexico gjorde at Apachernes rygte som krigernation voksede. Da de konfronterede Coronado i 1540, boede de i det østlige New Mexico, og nåede Arizona i 1600 tallet.

Apacherne er beskrevet som et blidt folk; trofaste og loyale i deres venskab. De hører til de syd- lige Athapaskiske sprogfamilier.

De er komponerede af seks regionale grupper: de vestlige Apache,Chiricahua,Mescalero,Jicarilla, Lipan, og Kiowa Apache. Ved giftermål, var det normalt at manden tog ophold hos sin kones fa- milie  Mødrene klaner eksisterede hos de vestlige Apaches, som var mere afhængig af jordens af- grøder end de andre grupper

Alle Apaches levede fortrinsvis af jagt på storvildt og samling af kaktus frugter og andre vilde plan- ter. De vestlig Apache (Coyotero) boede oprindeligt i det meste af det nuværende østlige Arizona, og inkluderede White Mountains, Cibuecue, San Carlos, og nordlige og sydlige Tonto bands.

Chiricahua boede i det sydvestlige New Mexico, sydøstlige Arizona, og nærliggende mexicanske stater Chihuahua og Sonora.
Mescalero (Faraon) øst for Rio Grande i det sydlige New Mexico, med Pecos floden på deres østlige grænse.
Jicarilla´erne (Tinde) havde det sydøstlige Colorado, Nordlige New Mexico, og nordlige Texas
Lipan besatte territoriet umiddelbart øst for Jicarilla.
Kiowa Apache (Gataka), havde i lang tid tætte forbindelser med Kiowa,slettefolket, og delte de sydlige sletter af Colorado, Oklahoma og Texas.

Apache-indianerne var berømte og berygtet for deres guerillakrigs-taktik og de blev vel mest ke- ndt, under deres forsvar af deres bjergrige hjemland under Chiricahua ledere som Cochise, Gero- nimo,Mangas Colorados, Victorio, og Juh.

I dag er Apacherne bosatte hhv. i New Mexico og Arizona, med nogen Chiricahua, Lipan, og Kiowa Apache i Oklahoma.

I 1680 var Apache befolkningen skønnet til omkring 5000 personer; i 1989 blev de skønsmæssigt sat til at være omkring 30,000, hvor af de fleste bor på reservatets områder.

Skønt de var tjenstvillige til forandringer af økonomisk art, har Apacherne uden forbehold fastholdt adskillige af deres traditionelle selskabelige og rituelle aktiviteter. Det gælder specielt de, der stadig bor i reservaterne . Deres ukuelige ånd er fremdeles vist selv i dag, i deres arbejde på at gøre dem til et stærkt og hårdført folk, i det moderne samfund.

Jicarilla er en del af Apachefolket. Navnet Jicarilla betyder "lille kurv," et navn de fik, ud fra kvin- dernes ekspertise i at lave kurve i alle størrelser, former, og farver. I nyere tid, har de deres bopæl i det sydøstlig Colorado og nordlige New Mexico, selv om få grupper gik til Kansas, Oklahoma, og Texas.

Oprindelig kom de fra det nordvestlige Canada, sammen med andre udvandrede stammer fra de Athapaskiske sproggrupper, og for en tid beboede de, den østlige side af Rocky Mountains.

I det første møde ved opdagelsesrejsende i 1540´ , var de benævnt som "Vaqueros" af spanierne. Selv om spanierne etablerede en missionsstation for Jicarillas i 1733 nær Taos, New Mexico lykkedes det dem aldrig at få et godt forhold til dem.

Senere, i 1880, tilsidesatte regeringen alle forbehold over for Jicarillas i Tierra Amarilla regionen af New Mexico. I dag bor de på deres reservater i Arizona og i Rio Arriba og Sandoval counties, New Mexico.

Legender/eventyr
Apache skabelseshistorie (Apache Creation story)
Dyrenes oprindelse (Origin of Animals)
Ildens oprindelse (Origin of Fire)

Tilbage til nationer
tilbage til nativeamericans.dk

 Nick Lisberg © 1999. All rights reserved