Stumbling Bear (Setankia) Kiowa
født ca. 1832-1903.
Navnet Stumbling Bear, som denne kriger blev kendt som af de hvide, var egentlig en forkert oversættelse af hans Kiowa navn, der egentlig betyder Charging Bear eller “An animal Pressing Down”
Han blev allerede som ganske ung, kendt som en frygtesløs kriger på grund af sine utallige raids imod Sauk-Fox indianerne og for sine voldsomme angreb på hvide bosættelser. Samtidig var han en kendt fortaler for fred med de hvide..
I 1854 ledte han et hævntogt imod Pawnee, der havde dræbt hans yngre bror. De kunne heldigvis for fjenden ikke finde dem. I stedet stødte de ind i en afdeling Sauk-Fox, der dog drev dem på flugt fordi de havde bedre skydevåben end Stumblin Bear og hans følge. Som følge af disse to fejlslagnene anslag, besluttede Kiowa, at hvis de skulle beholde deres magtposition på prærien, måtte de have bedre skydevåben og de begyndte nu målbevidst at gå efter de hvides bosættelser hvor de vidste der fandtes våben.
Senere i året 1854 ledte Stumbling Bear et angreb imod Navajo, der gav et kæmpe udbytte og op i gennem den sidste del af 1850´ og starten af 1860´ blev Stumbling Bear nu en svøbe på den sydlige prærie. Specielt under den amerikanske borgerkrig havde han sin storhedstid. Han vidste at de hvide soldater var trætte og svækkede af en lang udmarvende krig imod hinanden ude øst på.
I november 1864 sloges Stumbling Bear imod Kit Carson og hans styrker ved Adobe Walls. Efter at Medicine Lodge traktaten var blevet underskrevet i 1867 blev både Stumbling Bear og Kicking Bird ivrige tilhængere af en fredelig sameksistens med de hvide og Stumbling Bear var med i en delegation, der rejste til Washington i 1872 for at forhandle en fredstraktat i stand. Stumbling Bear var nu så stor en fortaler for fred, at han blev mere eller mindre rival til den mere militante Lone Wolf.
Som en belønning for hans bestræbelser for at overholde fredsaftalen med de hvide, byggede de hvide kommisærerer en bolig til Stumbling Bear i Indianerterritoriet i  det  nuværende Oklahoma. Her levede han til sin død i 1903 hvor han var en af de sidste overlevende kriger fra de gode gamle “Raiding days” på den sydlige prærie

Tilbage til ledere og krigere
tilbage til nativeamericans.dk

Nick Lisberg © 2012. All rights reserved