Nana.(Mimbreno-Apache)
(ca. 1810-1895)
Nanas krigskarriere går i perioden fra ca. 1860 og op til ca. 1890 og involvere stort set alle Apache krigene og de berømte krigere, der var forrest i alle disse krige. Han kæmpede sammen med nogle af de mest berømte af dem. Mangas Coloradas, Victorio og Geronimo
I 1880, da Victorio dør i Mexico bliver Nana leder af den militante del af Apache, mens hans modstandere af hans udnævnelse, støttede den mere moderate leder ved navn Loco.
I sommeren 1881 begyndte en efterhånden aldrene Nana, sammen med femten krigere fra Minbreno og ca. femogtyve fra Mescalero Apache en række “raids” på hvide bosættelser og et militært vogntog. Dette sker på et område over 1200 kilometer og disse krigere dræbte imellem 45 og 100 hvide besættere og stjal flere hundrede heste, samt adskillige andre husdyr. Som et resultat deraf blev en militær styrke fra Nevadas 9. Kavelleriet, under ledelse af oberst Edward Hatch udkommanderet til at nedkæmpe og tilfangetage disse krigere. og føre den til San Carlos reservatet i Arizona, hvorfra de var brudt ud. Udbryderne flygtede imidlertid over grænsen til Mexico og op i Sierra Madre bjergene hvor de slog sig sammen med Loco, Juh,Naiche og Chato, der ligeledes var brudt ud af reservatet og flygtet.
I 1882 blev Nana taget til fange og tvunget til at slå sig ned i selv samme reservat, men allerede i 1885 flygtede han igen sammen med Geronimo, Naiche og adskillige andre ledere. Efter at have undgået tilfangetagelse i næsten et år, overgav Nana sig en sidste gang i marts 1886.
Først blev han sammen med andre militante Apache indianere sendt til Florida men siden endte han i Fort Sill, i Oklahoma og Indianerterritoriet, hvor han blev tildelt noget jord.
her, stadig langt op i firserne og stadig fjendtlig overfor de hvide, døde denne store kriger ca. 1895.
Han ligger begravet på Apache kirkegården udenfor Fort Sill i Oklahoma.

 

Tilbage til ledere og krigere


tilbage til nativeamericans.dk


Nick Lisberg © 2009. All rights reserved