Dohasan. (Do-Ha-San.)
Kiowa.
(?-1866)
Prominent Kiowa høvding og søn af Doha
Var fra Kata eller Arikara bandet hos Kiowa. De hed sådan pga. deres tætte handels forbindelser med Arikara bandet ved Upper Missouri River dalen, ifølge stammens gamle historier. Dohasan havde arvet sit navn, der var gået i arv gennem tiden er blevet oversat til “Little Mountain, Little Bluff eller “Top of The mountain.
Han blev ledende høvding hos Kiowa i foråret 1838.
Et vidneudsagn havde fortalt om et angreb og efterfølgende massakre på hans landsby, udført af Osage indianere. Hans landsby havde ligget ved Cutthroat Gap ved udløbet af Otter Creek i Indianerterritoriet og anklagerne udløste nu en Dragon ekspedition, under ledelse af oberst Henry Dodge, der ankom til Oklahoma i sommeren 1834 og Dohasan, var blandt de ledere, der bød dem velkommen. George Catlin, den berømte maler var med på denne ekspedition og han skitserede og malede et portræt af Dohasan.
I 1837 var Dohasan, én af de ledere, der underskrev traktaten ved fort Gibson. En traktat, der skulle stoppe de interne stridigheder, der herskede i Indianerterritoriet. Det var i hvert fald noget de hvide i Washington var overbevist om.
Denne traktat tog dog ikke højde for Kiowa indianernes sporadiske “raids” efter heste og andre “livsfornødenheder”. Disse strejftog bragte dem vidt omkring og specielt området omkring Texas Panhandle og Canadian River havde æren af deres mange besøg og den 17 september 1845 indtog et maleri af Dohasan sin plads i løjnant James W. Aberts samling af malerier.
I sommeren 1851 anførte Dohasan et krigstogt imod de rige Pawnee indianere nær hovedløbet af Medicine Lodge Creek i Kansas og i 1857 ledte han endnu en gang sine krigere, denne gang ud fra et bagholdsangreb udført af mexikanske soldater ved Hucco Tanks nær El Paso i Texas.
I 1859 fik Dohasan, som en vennetjeneste af major John Sedgwicks tropper, overrakt en gammel felt-ambulance, men da Dohasan var ude af stand til at ride med den, fik han simpelthen to unge drenge til at ride trækhestene, mens han selv indtog sædet.
De føderale myndigheder truede i starten af 1861 Kiowa indianerne med, at hvis de ikke stoppede deres “raids” imod de omkringliggende stammer ville man tilbageholde deres rationer og lave andre straffe foranstaltninger. Dette fik Dohasan til at kalde den “Hvide Leder” for et fjols med en kvindes hjerte.
Det var Dohans lejr, der som den første blev angrebet og brændt ned, da det første slag om Adobe Walls blev indledt med oberst Christopher (Kit) Carsons tropper som igangsættes den 26 oktober 1864. Den nu aldrene høvding undslap med nød og næppe og søgte nu at advare de andre bands om de forestående angreb af hæren. Han fik sin hest skudt under sig i forsøget og mistede samtidig sin ambulance til de hvide angribere.
Efter nogle hårde kampe, underskrev han i 1865 Little Arkansas traktaten, men protesterede voldsomt imod de grænser den trak op og erklærede at alt land, der lå imellem North Platte River og Texas Panhandle områderne, tilhørte Kiowa, der behøvede dette land så de kunne bevæge sig frit. kort tid efter underskrivelsen dør Dohasan og leder bliver nu Lone Wolf. Trods store anstrengelser lykkedes det ikke Lone Wolf at samle Kiowa nationen under sig og de har ikke siden været samlet, som folk under én leder.
En nevø til Dohasan tog en tid hans navn og deltog under dette i adskillige slag og træfninger iscenesat af Kiowa bands og optrådte også under navnet i en delegation, der besøgte Washington i 1872, uden resultater og deltog bla. i slaget ved Lost Valley og belejringen af Lymans vogntog i 1874.
Dohasan Den Yngre, var blandt de sidste høvdinge , der overgav sig ved slutningen af red River krigen i februar 1875.  Siden levede han sammen med sin familie på reservatets område nær Fort Sill i Oklahoma.
I 1892 kort tid før sin død året efter, forærede han sin families årskalender, der var blevet startet af hans onkel, til kaptajn Hugh,L.Scott, som siden donerede den til Smithsonian Institute


Oversat fra:
Mildred,P.Mayhall.  The Kiowas 
James Mooney; Calendar History of The Kiowa Indians
Wilbur Sturtevant NyePlains Indian Raiders
Frederick,W.Rathjen; The Texas Panhandle Frontier

 

Tilbage til ledere og krigere


tilbage til nativeamericans.dk


Nick Lisberg © 2012. All rights reserved